Chromecast Audio

Op 29 september 2015 kondigde Google een type Chromecast aan: de Chromecast Audio.Dit is een variant op de normale Chromecast, maar dan alleen voor de overdracht van geluid. Met dit apparaat kan je je bestaande geluidsapparatuur klaar maken voor streaming muziek. Ook is de Chromecast Audio te combineren met andere Chromecast en Google Home apparaten.

chromecast-audio-1

De Chromecast Audio kan je kunnen aansluiten op je versterker of audioinstallatie. Via de castbutton op je smartphone of tablet kan je dan de muziek afspelen via de Chromecast Audio op je muziekinstallatie.

Je kan hiermee dus rechtstreeks vanuit bijvoorbeeld de Spotify app muziek afspelen op je eigen muziekinstalllatie.

chromecast-audio-2

 

Chromecast Audio levert audiosignalen op lijnniveau. Dat wil zeggen dat het apparaat gemaakt is om aan sluiten op een ander audiosysteem, maar is op zichzelf niet krachtig genoeg om rechtstreeks via bijvoorbeeld een koptelefoon te luisteren. Hiervoor heb je naast de Chromecast Audio bijvoorbeeld een versterker nodig die het signaal verder versterkt.

De installatie van de Chromecast Audio is relatief eenvoudig. Het apparaat sluit je via een kabel aan bijvoorbeeld de AUX ingang van je versterker. Daarnaast heeft het apparaat een usb aansluiting voor de stroomvoorziening.

Chromecast Audio aansluiten

Er zijn 3 manieren om de Chromecast Audio op je muziekinstallatie aan te sluiten. Let op dat niet alle mogelijke kabels meegeleverd worden met Chromecast Audio. Alle kabels zijn standaard kabels en voldoende te verkrijgen bij veel winkels.

  1. Chromecast Audio aansluiten via 3,5mm stereokabel (meegeleverd).

chromecast-audio-kabel-35

Dit is de aansluiting die je bijvoorbeeld ook kent van je koptelefoonaansluiting.  Ook desktopcomputers en losse draagbare speakers hebben deze aansluiting. De kabel van 3,5 mm ondersteunt een stereo analoog audiosignaal en kan worden aangesloten op ingangen met bijvoorbeeld ‘AUX IN’, ‘LINE IN’ of iets soortgelijks.

2. Chromecast Audio aansluiten via RCA – tulp kabel (niet geleverd)

chromecast-audio-kabel-rca

De witte en rode aansluitingen worden ook wel RCA of tulpstekkers genoemd. Dit type aansluiting bestaat al tientallen jaren en komt veel voor standaard audioapparatuur zoals versterkers.

Om deze aansluiting te kunnen gebruiken heb je bovenstaand verloopstekkertje nodig.  Naam is 3,5 mm-naar-RCA-kabel en wordt niet standaard meegeleverd met de Chromecast Audio.

3. Chromecast Audio aansluiten via optische kabel / TOSLINK

chromecast-audio-kabel-optisch

De wat moderne audioapparatuur heeft vaak de mogelijkheid voor een optische aansluiting. Het geluid kan zo digitaal overgezet worden waardoor er geen kwaliteitsverlies is.

Naam van de kabel is Mini-TOSLINK-naar-TOSLINK-kabel en wordt niet standaard meegeleverd met de Chromecast Audio.

Wat kost de Chromecast Audio en waar kan ik deze kopen?

De Chromecast Audio kost 39 euro en via verschillende winkels te koop.

Veelgestelde vragen over de Chromecast Audio