Mogelijkheden Chromecast

De Chromecast is een klein apparaatje dat je in een HDMI-ingang van je televisie gaat. Met de Chromecast kun je eenvoudig beeld en geluid streamen naar je televisie. Vaak doe je dit vanaf je mobiele telefoon of tablet.

Maar wat kan je er eigenlijk allemaal mee? Wat zijn de mogelijkheden van de Chromecast?

Televisie kijken via de Chromecast

Het is mogelijk om live televisie te kijken via de Chromecast.  De Nederlandse publieke zenders zijn via de gratis NPO app op je televisie te bekijken. Ook via de app KPN Play kan je televisie via de Chromecast bekijken. Voor deze app moet je wel een abonnement nemen op KPN Play.

Heb je een Ziggo televisie abonnement? Dan kun je via de Horizon Go app via je standaard internetabonnement veel televisiezenders kan bekijken via je Chromecast.

Youtube op je televisie kijken

Het is super eenvoudig om op je telefoon of tablet een Youtube filmpje af te spelen via je Chromecast op de televisie. Je kunt Youtube filmpjes direct afspelen of toevoegen aan de playlist.

Leuk is dat meerdere mensen in dezelfde ruimte op dezelfde Chromecast filmpjes kunnen starten.  Het is dus mogelijk om met alle mensen in de kamer een playlist op te bouwen. Ook kan iedereen de Chromecast bedienen en dus filmpjes direct starten of de playlist doorspoelen

Meer informatie over Youtube kijken op de televisie

Netflix op je televisie kijken

Netflix is een relatief goedkope service waarbij je toegang krijgt tot een enorme videotheek aan films en series. Je betaalt per maand een vast bedrag waarmee je onbeperkt films kan kijken.

Netflix installeer je als app op je smartphone of tablet. Vanaf hier kan je films kiezen en kijken. Als je een film gekozen hebt kan je deze daarna ook via de Chromecast kijken. Dat gaat heel eenvoudig, geen ingewikkelde instellingen kiezen. Gewoon kiezen en daarna direct kijken op televisie via de Chromecast.

Meer informatie over Netflix via de Chromecast

Uitzending gemist kijken op de Chromecast

Via de betaalde app NLziet kan je televisieprogramma’s van de Nederlandse publieke en commerciele omroepen terugkijken via de Chromecast. Bijna alles van uitzending gemist, RTL XL, SBS gemist, etc is te bekijken. Lees meer over NLziet op de Chromecast.

Via de app van de NPO kan je ook programma’s terugkijken en zelfs live tv via de Chromecast afspelen.

Een tab van je  Chrome browser op je computer doorzenden naar televisie

Via een extensie in de Chrome browser van Google kun je webpagina’s direct op televisie weergeven. De hele inhoud van de geselecteerde tab van je Chrome browser wordt dan op televisie getoond.

Dit gaat overigens niet heel vloeiend. Een film kijken via je browser en op deze manier doorzetten naar je televisie zal niet eenvoudig gaan. Voor bewegend beeld is dit niet heel geschikt. Het bezoeken en surfen van webpagina’s werkt prima.

Foto’s vanaf je telefoon direct bekijken op je televisie

Er zijn wat apps die de foto’s op je telefoon of tablet direct kunnen afspelen op je Chromecast. Ook filmpjes kunnen zo eenvoudig afgespeeld worden op de Chromecast. Je moet deze apps los installeren, want deze worden niet met de Chromecast meegeleverd. Lees hoe je je foto’s bekijkt op de Chromecast.

Muziek luisteren via de Chromecast

Via de app van Google Music of Spotify kan je de Chromecast als muziekinstallatie gebruiken.  Via de app kies de muziek of playlists en je speelt deze af op je televisie via de Chromecast.

Google bracht in september 2015 een aparte versie uit van de Chromecast die speciaal voor audio gemaakt is. Deze Chromecast Audio sluit je aan op je bestaande muziekinstallatie. Vanaf dat moment kan muziek streamen naar deze muziekinstallatie.

Het is ook mogelijk om meerdere Chromecast apparaten te combineren tot een speakergroep. Zo kun je geluid via meerdere devices of speakers luisteren.

Spotify via de Chromecast

De app Spotify heeft goede ondersteuning voor de Chromecast. Het is heel eenvoudig om muziek via Spotify op je telefoon via de Chromecast af te spelen. De Chromecast Audio is ook ideaal hiervoor.

Films kijken via de Chromecast

Er zijn verschillende mogelijkheden om films op de Chromecast te kijken. Er zijn streaming diensten zoals Netflix, Film1 of HBO, maar ook er zijn ook mogelijkheden om je eigen films op de Chromecast te kijken, bijvoorbeeld Plex of Beamer (Mac).

Spellen spelen op je Chromecast

Er is inmiddels een redelijk aanbod van games die je in combinatie met de Chromecats kunt gebruiken. Een leuk voorbeeld is de Big Web Quiz. De nieuwe Chromecast 2 biedt spelliefhebbers nog meer mogelijkheden.

Wat kan je NIET met de Chromecast?

Er zijn veel mogelijkheden voor het gebruik van de Chromecast. Maar er kan ook op dit moment (nog) veel niet. Hieronder een overzicht.

  • Uitzending gemist van de publieke omroepen of commerciële zenders (RTL XL)
  • Videosites zoals Vimeo of Dumpert
  • Foto’s direct vanaf je iPhone photostream bekijken
  • Zelf gedownloade films of videobestanden afspelen op de Chromecast

Welke Chromecast moet je kopen?